Sine 'Masal'
SİNE”MASAL”
Kuranda anlatılan kadim kıssaların, kimi muhataplarca “eskilerin masalları”/ mitoloji olarak ifade edilişine atıfla her biri kendi döneminde olmuş bitmiş ve hemen her çağda farklı versiyonlarla olmaya devam eden gerçek insanlık öykülerinin arka plan, felsefe, sinematografi açısından irdeleneceği bir programdır.
• Program konuşmacılarının konu paylaşımları kısmen birbirlerinin konularına dahil olmaları mümkünse de aşağıdaki şekilde seyredecektir:
Bu kadim yaşanmışlıkların
1. Dönemsel şartları, tarihi arka planları ve konuya yakın çekilmiş olan filmler içinden seçmece, güncel versiyonları (Songül Koç)
2. Temsil ettiği felsefe ve güncel uzantılarıyla beraber yeni kurmaca ve senaryo imkanları, 'Bu öyküde toplumsal -kişisel olarak benim öykümü bulabilir miyim?' Bu öykünün önerdiği yol rehberlik moleskinesinde neler olabilir? (Ayşe Şener)
3. Gerçek, gerçek üstü ve kurgu arasında sinematografik. (Merve Yıldırım Kotan)
ögeleriyle işleneceği bir programdır.
KAZANIMLAR
Kıssalar üzerine birbirinden farklı hayati, mecazi yorumlar
Kadim insan hikayelerini güncelleme, bugüne getirme
Olayların ötesinde olgusal olarak irdeleme
Allah’ın dikkat çektiği örnek hikayelerde kendi öykümüzü arama yetisi kazanma
Kıssalardan ilhamla düşünülebilecek kurmacalar, senaryo sinopsisleri
Kıssalardaki görsel/sinematografik dili pozlama ve netleme
KİMLER KATILABİLİR?
Kuran’ı anlamayı seven,
gelmiş geçmiş en samimi ve gerçekçi aktörler olan Peygamber hayatlarını farklı yorumlarla öğrenmek ya da yeniden hatırlamak isteyen,
bu hayatlarla kendi hayatını ve çağını karşılaştırma ve kıyas imkânı elde etmek isteyen nitelikli sinema ve senaryo üretiminde rol almak isteyen
kitapseverler ve görsel sanatların herhangi bir aşamasında yer almak isteyenler katılabilir.
PROGRAM İÇERİĞİ
1. Bölüm : Giriş ve Başlangıç
a. Kıssaları konu alan filmlere dair genel bir değerlendirme (Songül Koç)
b. Kıssa kelimesi ve Kıssaları Okuma-İzleme Üslup Önerileri (Ayşe Şener)
c. Kıssalara sinematik açıdan genel bakış (Merve Yıldırım Kotan)
2. Bölüm : Yaratılış Öyküsü / Bilincin Besmelesi
3. Bölüm : Habil Kabil / Habil olmak kabil mi?
4. Bölüm : Nuh As / Batmayan Gemi
5. Bölüm : İbrahim As / Arayış Basamakları
6. Bölüm : İbrahim / Putların Kıramadığı Kalp
• Program bir moderatör ve üç konuşmacı eşliğinde gerçekleştirilecektir. Konuşmacıların her biri kendilerine verilen süre içerisinde konuşacaklar bir 20 dakika da moderatör ve katılımcılar arasında paylaşılacaktır. Moderatör ön kısa bilgiden sonra konuşmacılara söz verir ve sonrasında üç konuşmacının anlatımının ortak özeti eşliğinde katılımcılara söz verir. Bir program 80 dakika ve tek oturum planlanmaktadır.
• Program ücretlidir.
• Program on beş günde bir Salı akşamları 21.00'de on-line olarak gerçekleştirilecektir. Program 24 bölümden oluşmaktadır. Bir yılda güz ve bahar dönemi olmak üzere her dönemde 6 bölüm bitirilir.
• Program online’dır. Ancak dönem başı veya dönem sonu önceden duyurulmak üzere yüz yüze buluşma etkinliği planlanabilir. Programa İstanbul dışından katılanların bunu göz önünde bulundurulması istenir.
Dersimiz sona ermiştir. İlginize teşekkür ederiz...