Dünyayı Değiştirme Akademisi kapsamında gençlerin organize ettikleri 'Liderlerden Başarısızlık Hikayeleri' programı başarıyla tamamlandı.
Programın girişinde İstev’in kısa tanıtımı ve Başkan Gül Zülfikar’ın konuşmasının ardından “Dünyayı Değiştirme Akademisi” sorumlusu Yavuz Yiğit’in kısa açıklaması yer aldı.
İlk oturum Düşün Taşın Derneği kurucularından Sayın Selim Çavuş’un “Sosyal Girişimcilik” sunumu ile oldukça renkli geçti. Çavuş, birkaç satırlık cümlenin hayatında nasıl bir değişim yaptığına değindi. Derneğin günümüze kadar sürdürdüğü başarılı çizgisini anlatırken ilk toplantıda katılımcı sayısının bir kişi olduğunu belirtti. Sayılara takılmadan, başarısızlık olarak görmeden çalışmalarına devam etmenin sonuçlarını almanın sabır ve emek gerektirdiğinden bahsetti. Başarıya ulaşan yolu kısaca üç aşamada izah etti;
1. İdealin olması
2. O ideale-misyona uygun projelerin üretilmesi
3. Üretilen projeleri uygulayacak iyi bir ekibin oluşturulması
Selim Çavuş’un bu başarılı sunumunun ardından Genç Yeryüzü Doktorları Koordinatörü Sayın Fikri Çiçek’in başarısızlık hikayesine, aslında tüm Dünyanın başarısızlık hikayesine geçildi. Çiçek, koordinatörü olduğu organizasyonu kısaca tanıttıktan sonra Dünya'daki en önemli sorunlardan bir kaçına sahip olan Somali’den bahsetti. Açlık, sağlık sorunları ve iç savaşın yakıp yıktığı Somali’de yaptırdıkları hastaneden, TUS sınavından, sağlık personeli eğitimlerine değindi. Soru cevap bölümünde kendisine yöneltilen “Neden Somali? Neden Türkiye değil? “ sorusuna “İyiliğin milliyetçiliği olmamalı, Somali’ye gidemeyen kimse kendi ülkesindeki şehre de gidemez…” cevabıyla Çiçek aslında tüm yardım organizasyonlarının nedenini özetliyordu.
İlk oturumdan sonra “Dünyayı Değiştirme Akademisi” öğrencilerinden bir diğer grup ise öğle yemeğini bir “Hayır Sofrası”na çevirdiler. Su Kuyusu açmak amacıyla kurulmuş ekip, ilk organizasyonlarının gelirini Mısır’a aktarmaya karar verdiler. Emek verdikleri işe bir ruh katmaya çalışan gençler, Mısır hakkındaki tarihi bilgileri küçük notlar olarak sunulan yiyeceklere iliştirmişlerdi.
İkinci oturum Chocnette Kurucu Ortağı Abdülkadir Karagöz ve Şüşütown kurucusu Şüheda Aydın’ın katıldığı bir söyleşi şeklinde düzenlendi. Yavuz Yiğit’in moderatörlük yaptığı sohbette karşılaştıkları zorluklar, ortaklarla çalışma, fikirlerini uygulamalarının yanı sıra Sivil Toplum Kuruluşlarıyla ilgili bağlantılarından da bahsettiler. Genç girişimcilere örnek olacak bir çok konuyu aydınlatırken izleyicilerin de sorularını yanıtladılar.
Sonraki konuk olan Girişimci İşadamları Vakfı Başkanı Sayın Mehmet Koç ise öncelikle iş hayatından bahsetti. Bir İşadamı olmanın Müslüman kimliğiyle birleştiğinde bir anlam kazandığını vurgulayan Koç, gençlerin başarısızlıktan korkmamalarını belirtti. Oldukça eğlenceli geçen sohbette bir çok konuya değinildi.
Programın son konuğu Somut Strateji kurucusu Sayın Ahmet Turan Koçer oldu. Koçer yaşadığı zorlukların yanı sıra kazandıklarının her zaman emanet olduğu bilincinde hareket ettiğini de konuşmasına ekledi.
Gençlerin kendi uğraşlarıyla hazırlanan program konuklara İstev’in yayını olan “Mevlevi Dünyasında Bahariye Mevlevihanesi” adlı kitabın hediye edilmesiyle son buldu.
İstev olarak, katkıda bulunan tüm gençlere, katılımcılara ve eğitimcimiz Yavuz Yiğit’e teşekkür ediyor, yeni organizasyonlarını bekliyoruz.
İlim Sanat Tarih ve Edebiyat Vakfı