İslam ahlakının amelî boyutuna dair okumalar yapmayı amaçladığımız bu derste bir yılı geride bırakmış durumdayız. Bu süre içinde Ahmed Hamdi Akseki'nin Ahlak Dersleri kitabını esas alarak ahlakın tarifi, insan davranışlarının motivasyon kaynakları, buna bağlı olarak çeşitli ahlak ekolleri ve bunların İslam Ahlakı ile mukayesesi, görev ahlakı, sorumluluk duygusu, ahlâki yaptırım gibi temel kavramlar İslam Ansiklopedisi, Hadislerle İslam, Kur'an'dan önemli alanlarla ilgili psikolojik kaynaklar eşliğinde okumalar, değerlendirmeler, tartışmalar yapıldı ve verilen ödevler yerine getirildi.
İkinci yılımızda ise yine temel ve yardımcı kaynaklarımız aynı kalmak üzere insan ruhunun ahlâki yetkinlik kazanma süreci, İslam ahlakının övdüğü ve yerdiği nitelikler, ahlaken sosyal ilişkilerimizi ne ölçüde ve nasıl etkileyebileceği, insan haklarının ahlâki boyutu ve nihai hedef olarak ihsan mertebesindeki ahlakın nitelikleri konuları ele alınacaktır. Bu yıl İhyau Ulumiddin'in ahlak konuları da ağırlıklı olarak ele alınacaktır. İstifadenin tam olması için, katılımcıların verilen okuma ve ödevleri yapmaları beklenir.
Saat: 11:00
Gün: Çarşamba
Yer: Online
Sure ve Bölümler:
- Alak Suresi
- Kalem Suresi
- Leyl Suresi
- Hümeze Suresi
- Furkan Suresi 63-77
- İsra Suresi 1-40
- Yusuf Suresi
- Lokman Suresi 12-19
- Fussilet Suresi 30-36
- Mearic Suresi
- İnsan Suresi
- Münafikun Suresi
- Hucurat Suresi
Kaynaklar: Aşağıdaki liste tamamen değil, ilgili bölümler ele alınarak okunacaktır. İhtiyaca binaen ekleme ve çıkarma yapılabilir.
- İslam ansiklopedisi (online erişime açık)
- Kur’an Yolu Tefsiri (online erişime açık)
- Hadislerle İslam (online erişime açık)
- İhyau Ulumiddin, Gazali, Terc. Mustafa Çağrıcı, Diyanet Yayınları
- Ahlak Dersleri, Ahmed Hamdi Akseki, Diyanet Yayınları
- İnsani İlişkilerde İlahi Ölçü, M. Emin Yıldırım
- İrade Terbiyesi, Jules Payot
- İnsanın Anlam Arayışı, Victor Frankl
- Değerler Psikolojisi, Nevzat Tarhan
- Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı, Stephen Covey
- Asrın Vebası Narsizm İlleti, Jean M. Twenge
- Zor Kişiliklerle Yaşamak, François Lelord, Christophe Andre
- Geçimsizler, Erol Göka
- İnsan Olmak, Engin Geçtan
- Kardeş Rekabeti, Adele Faber, Elaine Marlish
- Sevme sanatı, Erich Fromm
- Kurban Tuzağından Kurtulmak, Diane Zimberoff
Kontenjanımız dolmuştur, ilginize teşekkür ederiz.
Fatma Bayram Kimdir?
İstanbul, Üsküdar doğumlu olan Fatma Bayram Kadıköy İHL'yi dışarıdan bitirmiş, İlim ve Fazilet Vakfı Fıstıkağacı Kız Kur'an Kursu'nda dört yıl eğitim almıştır. Kurumda Ali Fikri Yavuz, Hüseyin Erdoğan, İbrahim Tanrıkulu, Mahmut Bayram,Nedim Urhan, Fahrettin Dinçkol ve daha pek çok hocadan dersler aldıktan sonra hafızlık yapmıştır. Kıraat-ı Aşere okuyup, kısa dönem Kur'an kurslarında dersler verdikten sonra Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne girmiş, 1990'dan beri de Diyanet İşleri Başkanlığı'nda vaize olarak vazifelendirilmiştir.
Fatma Bayram, cami, kültür merkezi, kadın sığınma evleri gibi belediyelere ait mekanların yanı sıra talepler doğrultusunda farklı yerlerde seminer, konferans ve dersler vermektedir. Kurulmasında öncülük ettiği www.sonpeygamber.info adlı portalda yazıları bulunan Bayram'ın yayınlanmış iki kitabı ve bir de ayetleri derlediği çalışması bulunmaktadır.
2014'de İstev'de Eyüp Bahariye Mevlevihanesi'nde başladığı Esma-i Hüsna seminerlerine Üsküdar Altunizade Kültür Merkezi'nde devam etmektedir.
Eserler:
Bir Vaizenin Günlüğü, Kaknüs Yayınları, 2010
Kur'an-ı Kerimden Sureler ve Dualar, 2010
Bir Vaizenin Okumaları, Kaknüs Yayınları, 2013
Altı Dakika, Kaknüs Yayınları, 2021
99 Esma Sonsuz Mana-EnGüzel İsimler, Kaknüs Yayınları,2021
Bu biyografi www.dunyabizim.com dan alınmıştır. Röportajın devamına
http://www.dunyabizim.com/soylesi/10844/ihya-okumalari-yapan-bir-vaize-hanim adresinden ulaşabilirsiniz.